16 березня, в стінах Університету Короля Данила розпочав свою роботу ІІ Міжнародний науково-практичний симпозіум “Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми”.
Одним із запрошених гостей симпозіуму є Костянтин Дегтярьов – доцент Школи права і соціальної справедливості Університету Ліверпуля, який поспілкувався і провів унікальне заняття для студентів юридичного факультету Університету. Темою діалогу було обговорення ефективності і легітимності Ради Європи і Європейського суду з прав людини.
Загалом, зустріч відбулась у досить теплій та відкритій атмосфері. Лектор охоче відповідав на запитання студентства та ділився різними історіями. Зокрема, Костянтин розповідав про специфіку роботи Ради Європи та ЄСПЛ, резонансні справи суду, його незалежність і ефективність та інші курйозні моменти. “Основними цілями Ради Європи є захист прав людини, верховенство права та демократія. Якщо цього дотримуватися, тоді все працює добре”, – говорить гість.

 

Наголошувалось також на тому, що сенс рішень Європейського суду проявляється в тому, що він виносить будь-які рішення пов’язані з порушенням прав людей. Проблема тільки в тому, що в Раді Європи немає надто сильної влади над її членами, відповідно, в останніх немає достатньо ефективних засобів, для того, щоб імплементувати рішення Європейського суду. “Якщо держави будуть бачити, що суд є незалежним, тоді ж вони і будуть бачити його авторитет”, – зазначив Дегтярьов.
Дискутували студенти з закордонним представником і про “Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод”, що є надзвичайно важливим документом. Як говорив лектор, документ є першим в історії як таким, що дав можливість людям, громадянам подавати скарги проти свавілля держав, але водночас, він є і таким, що обмежує суверенітет останніх.
«Також експерт з ФРН, Гайнц Йозеф Кнеппер, взяв участь у семінарському занятті для студентів другого курсу юридичного факультету за методикою, презентованою ним у весняному семестрі 2017 року. Лекційне заняття для студентів четвертого та третього курсів юридичного факультету університету прочитав доктор юридичних наук, доцент кафедри кримінального права Академії “Штефан чел Маре” МВС Республіки Молдова В’ячеслав Урсу», – зазначила проректор з міжнародних зв’язків Тетяна Рудак.
Судячи з позитивних відгуків слухачів, лекції була надзвичайно цікавими, інформативними та такими, що захоплюють. А ті хто не був, кусайте лікті, бо ж не кожного дня бувають такі гості.. і не в кожному університеті, правда ж? 🙂

Автор: Лідія Вітранчик