Студенти Університету Короля Данила Тетяна Антіш, Тарас Духняк та Адріана Бзова взяли участь у серії шкіл на тему Толерантність, Солідарність, Компетентність у своїх містах. Школа організована за підтримки League of Tolerance, European Youth Foundation, Council of Europe, Council of Europe, Пангея Ультіма та БФ «Взаємопоміч», метою яких є залучення молоді до розбудови Європи та покращення цілого світу.

Школа молодого активіста «ТоСоКо» має на меті покращення таких характеристик молодої людини як ТОЛЕРАНТНІСТЬ у будь-яких проявах: сприйняття іншості, знання і прийняття базових прав людини і т.д., СОЛІДАРНІСТЬ, як бажання допомогти організаціям, інституціям чи іншим групам населення в досягненні корисних змін в громадах та суспільстві та КОМПЕТЕНТНІСТЬ – обізнаність в інструментарії впливу (проектний менеджмент, адвокація, тренінги і семінари, стажування в ГО і т.д.). Школа за основу методології прийняла неформальний підхід до освіти.

zastavka-min

У першому етапі школи молодіжної активності «ТоСоКо», яка відбулася 25-30 листопада у місті Вінниці наші студенти відвідали різноманітні тренінги, з яких почерпнули цікавої та потрібної у майбутньому інформації, вони навчилися розробляти проекти для створення власних громадських організацій, вивчили основні засади волонтерства в Україні та закордоном, навчились знімати соціальні відеоролики, мали можливість займатися цікавою та творчою роботою, знайти себе в тій чи іншій сфері громадської діяльності, а також мали досвід спілкування з іноземними волонтерами, які приїхали до України, щоб зробити свої внески для поліпшення її становища.

Серед учасників та організаторів були присутні представники Вінниці, Полтави та Івано-Франківська, де відповідно і будуть відбуватися наступні етапи школи на теми Компетентності та Толерантності. Варто зазначити, що наші студенти, завдяки чудовим спікерам, отримали неабияку мотивацію для активної участі у громадському житті, а також для створення та втілення власних ідей у життя.

1-min

Другий етап школи молодіжної активності «ТоСоКо» проходив у місті Полтаві та мав на меті ознайомити учасників з темою Компетентності та її раціональним застосуванням у своїй діяльності. За час перебування там, наші студенти побували у Полтавській філії Суспільної служби України, ознайомилися з її діяльністю та проектами, переглядали виставу «Теорія великого фільтра», поставлену Полтавським молодіжним театром сучасного діалогу, де юні актори розкрили тему дискримінації та не толерантного поводження з різними прошарками суспільства. А також, учасники розробили міні-фестиваль «Грай за права дитини» для дітей місцевого сиротинця.

Наші студенти навчились писати SWOT- аналіз, CV, та мотиваційні листи. Організатори поділились тонкощами та секретами успішної подачі власного проекту на Erasmus+ та інші грантові програми. Крім всього вище сказаного, учасники також познайомились з неймовірною Полтавою завдяки цікавому квесту від організаторів проекту.

26-28 грудня відбувся завершальний етап школи молодіжної активності ТоСоКо, який присвячений темі Толерантності та відбувався у нашому рідному Івано-Франківську.

Не дивно, що саме цю тему тримали на завершення школи, оскільки толерантність у наш час займає важливе місце в житті соціуму. Учасники ознайомилися з даною темою завдяки різноманітним тренінгам, рольовим іграм та обговоренням, а саме: рольовій вправі «Без слів. Портрет правозахисника. Дискримінація та шляхи протидії»; тренінгам «Україна гідності. Права людини. Різниця між правами та свободами» та «Говорити про права людини -доступно». Також, вони мали змогу навчитись риторики завдяки тренінгу «Гарне мовлення», виробити власне критичне мислення та навчитися працювати зі статтями завдяки екскурсу «Принципами професійної етики журналіста», мали практичний курс створення інтернет-мемів та багато іншого.

Наші студенти брали участь в цікавому обговоренні на тему «Рух проти ненависті в Україні», краще ознайомились з таким рухом, як фемінізм, дізналися про діяльність Amnesty International в Україні та взяли участь у флешмобі «Я захищаю права людини», а також зустрілися з працівниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та радником МінСоцПолітики з питань внутрішнього переміщення осіб.

Слід відзначити, що учасники школи брали активну участь у створенні та проведенні Фестивалю молодіжної творчості «АРТ», що відбувся 27 грудня у Народному домі «Просвіта».

Загалом, школа молодіжної активності ТОСОКО дала нашим студентам не лише багато нових знань, але й стимулів створювати і втілювати у життя власні проекти. Це прекрасний захід, де наші студенти відкрили для себе нові знання та цікаві знайомства з людьми різних професій, які стали активною молоддю. Також, завдяки цій школі, студенти усвідомили наскільки важливим є волонтерство, і наскільки необхідно ставати активною молоддю для розбудови держави.